Wat is faalangst

Wat is faalangst

We spreken van faalangst als het gaat om een niet realistische angst die hoort bij een prestatie of het volbrengen van een taak.

Faalangst is de angst voor een negatieve beoordeling van een prestatie en kan een nadelige invloed hebben op schoolprestaties.

Zo heb je prestaties die liggen op het gebied van het leren zoals het houden van een spreekbeurt of het maken van een proefwerk.

En zo heb je angst die je kunt hebben bij zogenaamde sociale taken zoals iets zeggen in het openbaar .

En er kan angst zijn als je een belangrijke prestatie moet leveren met je lijf.

Deze angsten horen bij het leven maar helaas kunnen ze ook je leven voor een deel gaan beheersen. De angst is niet realistisch en blokkeert het kind.

Hoe herken je faalangst

Lang niet alle kinderen uiten hun faalangst op dezelfde manier. Sommigen stellen zich heel afhankelijk op : iedere hulp van buitenaf is welkom. Zelfstandig een opdracht aanpakken en uitvoeren is een zeldzaamheid. Ook zie je vaak dat deze kinderen erg in zichzelf gekeerd zijn. `ze geven zich heel moeilijk bloot en durven niet spontaan hun mening te geven.

Het omgekeerde gebeurt ook : als je heel druk en brutaal reageert , overstem je je gevoelens van angst. Of ze gedragen zich clownesk omdat ze hun ware gezicht niet willen laten zien.

De lichamelijke symptomen van faalangst

Angst roept een lichamelijke reactie op. De adrenaline verzamelt zich in hoge mate. Transpireren is een van de eerste dingen die opvalt. Daarnaast klagen faalangstige kinderen over buik-, maag-en/of hoofdpijn.

Ook zijn kinderen vaker heel beweeglijk. Dat komt door de opgehoopte spanning. Ze komen ook vaker moeilijk in slaap.

Een puur lichamelijke reactie om de spanning kwijt te raken is vaak moeten plassen en diaree. Ook hyperventilatie komt voor.

Kinderen met faalangst op de basisschool :

  • trekken zich terug
  • zoeken naar afleiding
  • kunnen brutaal zijn
  •  houden anderen van hun werk
  • willen niet naar school
  • slapen slecht
  • stellen zaken uit die lastig zijn
  • worden thuis nalatig en laten ouders dingen doen die ze zelf zouden kunnen zoals jas ophangen.

Faalangst is een zeer veel voorkomende angst. Een op de tien kinderen heeft er last van. Of ze nou hoogbegaafd zijn of leerproblemen hebben of niet.

Hoe eerder een kind een training krijgt, hoe beter het is.