Faalangst

Wat is faalangst

We spreken van faalangst als het gaat om een niet realistische angst die hoort bij een prestatie of het volbrengen van een taak.

Faalangst is de angst voor een negatieve beoordeling van een prestatie en kan een nadelige invloed hebben op schoolprestaties.

Zo heb je prestaties die liggen op het gebied van het leren zoals het houden van een spreekbeurt of het maken van een proefwerk.

En zo heb je angst die je kunt hebben bij zogenaamde sociale taken zoals iets zeggen in het openbaar .

En er kan angst zijn als je een belangrijke prestatie moet leveren met je lijf.

Deze angsten horen bij het leven maar helaas kunnen ze ook je leven voor een deel gaan beheersen. De angst is niet realistisch en blokkeert het kind.

Hoe herken je faalangst

Lang niet alle kinderen uiten hun faalangst op dezelfde manier. Sommigen stellen zich heel afhankelijk op : iedere hulp van buitenaf is welkom. Zelfstandig een opdracht aanpakken en uitvoeren is een zeldzaamheid. Ook zie je vaak dat deze kinderen erg in zichzelf gekeerd zijn. Ze geven zich heel moeilijk bloot en durven niet spontaan hun mening te geven.

Het omgekeerde gebeurt ook : als je heel druk en brutaal reageert , overstem je je gevoelens van angst. Of ze gedragen zich clownesk omdat ze hun ware gezicht niet willen laten zien.

De lichamelijke symptomen van faalangst

Angst roept een lichamelijke reactie op. De adrenaline verzamelt zich in hoge mate. Transpireren is een van de eerste dingen die opvalt. Daarnaast klagen faalangstige kinderen over buik-, maag-en/of hoofdpijn.

Ook zijn kinderen vaker heel beweeglijk. Dat komt door de opgehoopte spanning. Ze komen ook vaker moeilijk in slaap.

Een puur lichamelijke reactie om de spanning kwijt te raken is vaak moeten plassen en diaree. Ook hyperventilatie komt voor.

Kinderen met faalangst op de basisschool :

  • trekken zich terug
  • zoeken naar afleiding
  • kunnen brutaal zijn
  • houden anderen van hun werk
  • willen niet naar school
  • slapen slecht
  • stellen zaken uit die lastig zijn
  • worden thuis nalatig en laten ouders dingen doen die ze zelf zouden kunnen zoals jas ophangen.

Faalangst is een zeer veel voorkomende angst. Een op de tien kinderen heeft er last van. Of ze nou hoogbegaafd zijn of leerproblemen hebben of niet.

Hoe eerder een kind een training krijgt, hoe beter het is.

 

TRAINING

Tijdens de training gebruik ik :

  • De ‘denk goed, voel je goed’ methode van Paul Stallard.
  • Mindset werkboek
  • mindfulnessoefeningen

 

Denk goed,voel je goed . Cognitieve gedragsmethode van Paul Stallard

Het is een methode om gedrag of emoties waar je last van hebt, om te buigen naar meer effectief gedrag of gedrag waar je geen last meer van hebt.

Cognitief betekent letterlijk ‘de kennis betreffend’. Het gaat over bepaalde opvattingen die je in/of over bepaalde situaties hebt.

Gedragstherapie betekent dat er wordt gewerkt aan concreet ander gedrag. Oefenen met het gedrag in het hier en nu .

Het doel van cognitieve gedragstherapie is het leren inzien van gedachten die verkeerd voor jou zijn en die om te zetten in gedachten die goed zijn voor je. Dus van gedachten die je niet helpen naar helpende gedachten.

Mindset

De term komt van Carol Dweck en staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en  kwaliteiten. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen een vaste mindset en een groeimindset.

Kinderen met een vaste mindset geloven (bewust of onbewust) dat hun persoonlijke eigenschappen vast staan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en hiermee zul je het de rest van je leven moeten doen. Ze voelen zich slim wanneer ze iets snel en perfect doen en doen daarom liever geen dingen die lastig zijn. De kans dat je fouten maakt , is dan erg groot en dat vinden ze vreselijk. Hier komt de faalangst om de hoek kijken.

Kinderen met een groeimindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen  blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt en je kunt  blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. Fouten maken hoort erbij. Ze accepteren het leerproces dat hoort bij groeien.

Een groeimindset leidt tot een passie voor leren. Wil je een kind optimaal zijn talenten laten benutten, dan is het dus van belang dat hij/zij een groeimindset ontwikkelt.

Mindfulness

De meest geciteerde definitie van mindfulness is die van Jon Kabat-Zinn: ‘Beoefening van mindfulness betekent op een speciale manier oplettend zijn: bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zónder te oordelen.”

Het beoefenen van mindfulness levert het volgende op:

  • verminderde stress
  • verbeterde concentratie
  • vriendelijker voor jezelf en anderen
  • minder piekeren/sombere gedachten
  • vergroten van het zelfbewustzijn

.

 

Je leert aandacht te hebben bij wat je doet, denkt of voelt op het moment dat het er is, zonder er meteen op te reageren. Deelnemers leren vriendelijke en bewuste aandacht te geven aan gedachten, emoties en signalen van het lichaam.Zonder iets af te wijzen of er helemaal in mee te gaan, leren ze hun binnenwereld begrijpen, erkennen en accepteren.
Door bewuste aandacht al op jonge leeftijd te oefenen, nemen de concentratie en het vermogen om dingen te onthouden toe.

Kinderen merken het eerder als ze afgeleid of gespannen zijn en niet kunnen slapen, omdat ze liggen te piekeren. Ze (h)erkennen het als ze onrustig, moe, verdrietig of boos zijn. Ze leren hoe ze met gedachten, gevoelens en prikkels kunnen omgaan. Ze worden meer weerbaar en staan open voor anderen en zichzelf. Hierdoor ontstaat vertrouwen.

TRAININGSVERLOOP

Kennismaking met ouder(s) en kind(eren)

7 lessen van een uur

evaluatiegesprek met ouder(s)

De lessen bestaan  veelal uit  doe-opdrachten . Ik vind het belangrijk dat de kinderen op speelse wijze bezig zijn en met plezier een uurtje met mij doorbrengen.

KOSTEN

 Voor  1 kind , 315 euro voor de hele cursus inclusief werkbladen en kennismakings – en evaluatiegesprek. 

Het is ook mogelijk om de cursus te doen met vriendinnetje of vriendje en dan pas ik de cursusprijs aan. Dat geldt ook voor zussen/broers.

Bij aantoonbaar minimum inkomen kan de cursusbijdrage in overleg worden aangepast.